Duurzame cacao

Duurzame cacao

De toekomst van chocolade is afhankelijk van een duurzame toeleveringsketen. Ondanks de groeiende populariteit van chocolade, hebben nog niet alle cacaoboeren wereldwijd een duurzaam inkomen.  
Door de boeren een eerlijke prijs te geven, werken we de sociale ongelijkheid tegen en zorgen we ervoor dat we hun levensonderhoud verbeteren.  

Om die reden werken we voor onze relatiegeschenken vaak samen met NewTree en Ethiquable.  Beide bedrijven zetten erg in op duurzame ontwikkeling: ze omvatten een economische, een sociale en een milieucomponent.  Fairtrade producten cadeau geven aan je medewerkers, geeft je de wetenschap dat je bijdraagt aan het veranderen van levens aan de andere kant van de wereld.

Voor de chocoladeworkshops kiezen we voor een producent die werkt met respect voor het milieu en de boeren.
Ik zocht en vond hiervoor een betrouwbare en duurzame cacao partner: Callebaut
’s Werelds grootste producent van chocolade en dat geeft ze meteen ook een verpletterende verantwoordelijkheid.  Ze helpen de cacaoboeren om een hoge kwaliteit van cacao te produceren, hen ambachtelijke cacao-experts te maken en vrouwen betere kansen te bieden.

Growing Great Chocolate

Callebaut® is in 2012 gestart met het Growing Great Chocolate-programma en maakte daarmee een duidelijke keuze voor de inkoop van duurzaam geteelde cacao.
Concreet werken ze aan de verbetering van de cacaobonen, maar vooral ook aan de inkomens van de 60 deelnemende coöperatieven, die meer dan 30 000 boeren verenigen in West-Afrika.

Growing Great Chocolate berust op een drievoudige aanpak om positieve verandering teweeg te brengen:
→ cacao van hoge kwaliteit telen

→ een beter inkomen geven aan de boeren
→ hun levenskwaliteit verhogen

Studiereis

In april 2013 vertrok ik met Callebaut® en een aantal andere chocolatiers op studiereis naar Ivoorkust, zodat ik met eigen ogen kon zien hoe dit programma werkt. Naast een bezoek aan enkele cacaoplantages en de productiefaciliteiten, bezocht ik ook plaatselijke boeren.

Ik stapte binnen in onder andere de Maféréschool, één van de scholen die met de ondersteuning van Barry Callebaut gebouwd werden.
De projecten van Cocoa Horizon en de Farmer Field School steunen dan weer de cacaoboeren door hen te helpen om een groter rendement te halen uit hun plantages. Dit doen ze door het combineren van gewassen. Opvallend is dat ze niet enkel onderwezen worden op het vlak van landbouw, maar dat ook onderwerpen als gezondheidszorg en hygiëne aangesneden worden.

Lees het volledige reisverslag over duurzame cacao van het vakblad Brood & Banket hier.

duurzame cacao

duurzame cacao

duurzaamheid

duurzaamheid

Callebaut is trouwens 1 van de vele ondertekenaars van het Beyond Chocolate charter, een partnership dat inzet op duurzame Belgische chocolade.  Ze engageren zich om tegen 2030 onder meer om kinderarbeid aan te pakken, ontbossing tegen te gaan en te zorgen voor een leefbaar inkomen voor lokale cacaoproducenten.close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x